2200 Yıllık Türk Mühendisliğinin Kalıntıları Ortaya Çıktı

      2200 Yıl Önce Türkler tarafından çölün altına yapılmış olan mühendislik harikası Karız Kanalları.

      2200 Yıllık Türk Mühendisliğinin Kalıntıları Ortaya Çıktı

      Karız Kanalları, Orta Asya’nın Turfan bölgesine yapılmıştır. Yeraltı su şebekesidir. Dünyadaki tarihi eserlerin en başlarında gelen bu tarihi eser uygarlık tarihinin en önemli buluntularındandır.

      Kanalın derinliği 110 metreden başlamaktadır ve kanallar çöllerin altından örümcek ağı örer gibi örülmüştür. Tarihimizde kuyu kanalları ismiyle adlandırılan Karez kanalları, bölge insanlarının Tanrı Dağlarında eriyen kar sularının yer altına sızmasıyla oluşan sudan faydalanmak amacıyla yapılan bir sulama projesidir.

      Belli aralıklarla açılan kuyular sebebiyle tarım alanları da sulanıyor. Tandı Dağı ile Turfan arasında kalan bölge çöl olduğundan dolayı suyun sıcaktan buhar olmaması için Karız su kanalları yer altında oluşturuluyor.

      Deniz seviyesinin altında olan Turfan şehri su kaynakları bulunmayan ve çok kurak bir bölgede bulunuyor.

      Bölgede su sıkıntısı olmasından dolayı 2000 yıl önce Tanrı Dağlarından Turfan tarafına doğru toplam olan uzunluğu 5 bin 272 kilometre olan yer altından su kanalları inşa edilmesinden sonra bölge çok güzel görünürlüğe kavuştu.

      Karız Kanalları Tanrı Dağlarından aldığı suyu 60 km çölün altından geçirerek Turfan’ daki yerleşim birimlerine ulaştırıyor.

      Çinliler bu kanalları ülkelerindeki üç harikadan biri olarak belirtiyorlar.

      Kanallar bundan 2200 yıl önce Uygur Türkleri tarafından yapılmış.

      Yorumlarınızı paylaşırsanız bizimle seviniriz.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.