Google Chrome Tarayıcı 10 Yılda Neleri Değiştirdi?

      Google’ın popüler internet tarayıcısı Chrome, 10 yaşına girdi! 10 Yıllık süreçte büyük değişimlere uğrayan Chrome, şu anda en popüler internet tarayıcılarından birisi.

      Google Chrome Tarayıcı 10 Yılda Neleri Değiştirdi?

      Google, ilk olarak 10 yıl önce Chrome tarayıcısının ilk sürümünü yayınladı. Chrome, “tarayıcıda yeni bir şey” sloganıyla pazarlandı. İlk olarak sadece Windows için çıkan Chrome’un beta sürümü, bir yılın ardından MacOS ve Linux için de dağıtıldı. Chrome, geliştiricilerin ve internet kullanıcılarının Internet Explorer’la uğraştıkları ve Firefox’un sürekli kendini geliştirdiği bir dönemde çıktı ve 10 yıl içerisinde kendisini oldukça geliştirdi.

      Google, Chrome’u hayata geçirebilmek için Apple’ın WebKit oluşturma motoru ve Mozilla’nın Firefox’undan gelen bileşenleri kullandı. Aynı zamanda Chrome’un tüm kaynak kodlarını Chromium projesi olarak açık bir şekilde kullanıma açtı. Chrome, web standartlarına ve HTML 5’e odaklandı, yayınlandığı dönemde Acid1 ve Acid2 testlerini başarıyla geçti.

      Web standartlarını desteklemek ve sandboxing Chrome’un temel özellikleri oldu

      Chrome’un ilk sürümünün en önemli parçalarından birisi de sekmelerin her birini farklı çalıştırmaktı. Bu sayede bir sekme çökerse diğerleri etkilenmeyecek, bu da genel olarak hızın ve kararlığının artmasını sağlayacak, kullanıcı memnuniyetini arttıracaktı.

      On yıllık gelişim sürecinin ardından artık çoğu kullanıcı internette gezinmek için Chrome’u kullanmaya başladı. Chrome, pazar payının %60 gibi büyük bir bölümünü ise masaüstü kullanıcılarından elde etti. Chrome’un geliştiricileri bu projeyi daha iyi yerlere taşıyabilmek için yeni özellikler eklemeye, en yeni web standartlarını denemeye devam etmekte. Hatta Chrome o kadar gelişti ki artıık Windows, MacOS, Linux, Android ve iOS gibi işletim sistemlerinde çalışan bir platform haline geldi bile diyebiliriz.

      Chrome’un geleceği bir platform gibi

      Chrome artık sadece bir tarayıcı olarak kalmıyor Google’ın dizüstü bilgisayarlar ve tabletler için geliştirdiği hafif işletim sistemi olan ChromeOS’e de güç veriyor. Henüz tabletler için tam olarak hazır olmasa da Chromebook’lar sayesinde Google dizüstü bilgisayarlar tarafında oldukça deneyim kazanmış durumda. Google Chromebook ve ChromeOS’u geliştirmek için Android uygulamalarını ChromeOS’a getiriyor. Gelişmiş özelliklere sahip Linux uygulamalarının dahi ChromeOS’a gelmesi bekleniyor.

      Chrome’un tasarımı yıllardır köklü bir değişikliğe uğramamış olsa da bu ay içerisinde Google’ın Materyal Tasarım anlayışına göre güncellenmesi bekleniyor. Chrome her geçen gün daha fazla büyüyor ve yavaş yavaş bir platform haline geliyor. Google mühendislerinin çalışmaları bu şekilde devam ederse Chrome yıllar sonra karşımıza çok farklı bir şekilde çıkabilir.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.